“Szuperhatékony, gyorsan kész van, és mindenhova befér a szórt poliuretán habszigetelés. A  lakóépületek mellett az ipari és a mezőgazdasági épületek tulajdonosai is jól járnak vele.”- vélekedik a Termopur Kft. szakértője, Fekete István.

A hideg hónapok elmúltával sokakat foglalkoztat a hőszigetelés kérdése a mezőgazdaságban és az iparban is.

A jó hőszigetelés hiánya a nyári idényben a helyiségek indokolatlanul magas hőmérsékletét okozhatja, ami csökkentheti a jószág súlygyarapodását. A téli időszakban a túl alacsony hőmérséklet pedig többlet takarmányfogyasztáshoz vezethet. Kiemelten fontos tehát ebből a szempontból is a mezőgazdasági épületek hőszigetelése.

Ipari épületek, raktárcsarnokok, összeszerelő üzemek esetén pedig szintén kiemelten fontos a megfelelő hőmérséklet elérése és annak megtartása, minél költséghatékonyabb módon.

A hagyományos megoldások mellett érdemes felfedezni az utóbbi idők sikertörténetét felvonultató szórt habszigetelést, amely kiemelkedő hatékonysága mellett az eddig szigetelhetetlen ingatlanok, épületrészek szigetelésére is megoldást nyújt. Ilyenek például a mezőgazdasági és ipari épületek- istállók, baromfitelepek, raktárak, üzemcsarnokok-, ezek felépítése, szerkezeti kialakítása gyakran lehetetlenné teszi a többi hőszigetelési módszer alkalmazását. Ezeket az épületeket gyakran még pala fedi, a régi- zömében 30-40 éves-, elöregedett és repedésekkel teli tetők azonban sok problémát okoznak. A felújításuk költséges és hosszadalmas: a héjazat eltávolítása, majd az azt követő szigetelés mellett gondoskodni kell a veszélyes hulladéknak számító pala elszállíttatásáról is. Ilyenkor ideális megoldás a szórt poliuretán habszigetelés, segítségével ugyanis a régi tető megbontása nélkül, alulról biztosíthatjuk az épület és értékeink védelmét.

Hasonló a helyzet a lemezfedésű épületeknél, csarnokoknál, ahol gyakran a külső-belső hőmérséklet különbözet okozta páralecsapódás okoz gondot.

A Termopur Kft által is alkalmazott szórt purhabos szigetelés hézag és illesztékmentes szigetelést képez a felületen, ezzel megakadályozza a hőhidak kialakulását. A zárt cellás poliuratán hab szigetelés vízzáró tulajdonságának köszönhetően emellett a penész és gombásodás kialakulásának megakadályozásában is segít. A szórással a felületre felvitt kétkomponensű, a kiszórás után habosodó zártcellás kemény poliuretán hab igen gyors reakció idejű, függőleges felületekre és közvetlenül a mennyezetre is szórható monolitikus, toldásmentes szigetelést képez, ami a fogadó felületre köztes légrés nélkül, tökéletesen feltapad.

A szórt habszigetelés legnagyobb előnye természetesen az anyag kiemelkedő hő-, és hangszigetelő képessége.

Nem utolsó szempont azonban az sem, hogy nagyon gyorsan kész van; a szórópisztollyal felvitt poliuretán hab 3-5 másodperc alatt megszilárdul, 3-5 perc alatt pedig teljesen keménnyé és lépésállóvá válik. Egy nap alatt akár 150-200 négyzetméternyi felület leszigetelhető, így nem kell napokig vagy akár hetekig tartó felfordulásra számítani.

Maszkolásra persze szükség van, nehogy a lecsöppenő folyékony szigetelőanyag kárt tegyen a falban vagy a padlózatban, de maga a munka gyorsabban megy, mint bármelyik hagyományos szigetelési folyamat. Már csak azért is, mert a poliuretán hab folyékony állapotában minden száraz felületre kiválóan tapad, különösebb előkészítés nélkül. Nemcsak fára, palára, de még- és ezt sokan nem is hiszik el, amíg nem látják a saját szemükkel- a salakos födémekre is. Éppen ezért alkalmas a poliuretán hab nedves pincefödémek szigetelésére is, ahol a helyiség alapos kiszárítása után a dohos pincéket új, komfortosabb minőségükben használhatjuk.

Természetesen a szórt habszigetelés lakóépületek esetében is jó szolgálatot tesz, különösen azokon a helyeken, ahol más módszer nem alkalmazható. Ilyenek például a tetőterek nehezen megközelíthető zugai. A szigetelőhab ugyanis mindenhova befér, hézag-, és toldásmentes tömítéssel hőszigetelve a legeldugottabb helyeket is. S nemcsak a falakon és a tetőn, hanem a padlón is, hiszen 110-130 °C-ig hőálló, azaz a padlófűtési rendszerekkel is kompatibilis. Attól pedig nem kell félni, hogy elöregedik, mert a kikeményedett habszigetelés nem zsugorodik; amíg az épület áll, megtartja a formáját. A munkára pedig bőven alkalmas még az őszi időjárás, hiszen 5 °C hőmérséklet felett felvihető a habszigetelés.

Kétféle SPF- szigetelés közül választhatunk. A nyitott cellás anyag, amelynek térfogata akár a 100-szorosára is nőhet, rendelkezik a legjobb hőszigetelési képességgel. A szivacsszerűvá váló hab tökéletesen légzáróvá válik, magas szintű hangszigetelést is nyújtva. A zárt cellás típus lassabban tágul, kezdeti térfogatának mintegy 40-szeresére növekszik. Merevebb, sűrűbb habja tökéletesen víz-, és lépésállóvá teszi, ezért ideális például födémek szigetelésére.

A technológia további előnye, hogy más hőszigetelési megoldásokkal szemben zsugorodásmentes és nem porlad szét, így nem kell azzal számolnunk, hogy 10-15 éven belül ki kell cserélni az elkészült hőszigetelést.

 

 

 

 

Kérjen ingyenes árajánlatot és konzultációt ingatlanjának poliuretán habos hőszigetelésére!

Megadott adatait kizárólag az Önnel való kapcsolatfelvétel miatt kérjük, azt harmadik félnek nem adjuk ki!


Kérjük, a könnyebb és gyorsabb válaszadás segítése érdekében üzenetében az alábbiakat feltétlenül tüntesse fel: milyen típusú szigetelés iránt érdeklődik (palatető, cserép, padló, stb.), mekkora felületet szeretne szigeteltetni, kb. mikor tervezi a szigeteltetést. Köszönjük!