A szórt purhab-szigetelések jelentős területe a mezőgazdaságban az állattartó épületek,csarnokok, raktárak utólagos hő és vízszigetelése. A régen készült sertés-, baromfi- vagy szarvasmarha-istállók oldalfalai, de leginkább a tetőszerkezetek, a tetők héjazása- palatető, trapézlemez-tető, hullámpala-tető- még hőszigetelés nélkül készült. A költséghatékony termeléshez azonban nagy mértékben hozzájárul a téli fűtésre illetve nyári hűtésre felhasznált energia minimálisra csökkentése, a hőveszteség minimalizálása is. Kiemelkedő fontosságú tehát a mezőgazdasági épületek hőszigetelése illetve vízszigetelése. A tetőszigetelés kiemelkedő fontosságú, de a falak típusától függően a függőleges falak szigetelése is elengedhetetlen a gazdaságosabb épületfenntartáshoz.

A jó hőszigetelés hiánya a nyári idényben a helységek indokolatlanul magas hőmérsékletét okozhatja, ami csökkentheti a jószág súlygyarapodását. A téli időszakban a túl alacsony hőmérséklet pedig többlet takarmányfogyasztáshoz vezethet. Kiemelten fontos tehát ebből a szempontból is a mezőgazdasági épületek hőszigetelése. Régi, korábban hőszigetelés nélkül épült épületek, istállók, csarnokok utólagos hőszigetelésére illetve vízszigetelésére gazdaságos, gyors és egyszerű megoldás a szórt poliuretán habos szigetelés felhordása. A szórt purhab szigetelés hézag és illesztékmentes szigetelést képez a felületen, ezzel megakadályozza a hőhidak kialakulását. A zárt cellás poliuretán hab szigetelés vízzáró tulajdonságának köszönhetően emellett a penész és gombásodás kialakulásának megakadályozásában is segít. A szórással a felületre felvitt kétkomponensű, a kiszórás után habosodó zártcellás kemény poliuretán hab igen gyors reakció idejű, függőleges felületekre és közvetlenül a mennyezetre is szórható monolitikus, toldásmentes szigetelést képez, ami a fogadó felületre köztes légrés nélkül, tökéletesen feltapad.

  • Belső oldali hő szigeteléseknél csak akkor kaphatunk épületfizikailag elfogadható megoldást, ha a szigetelő anyag légrés nélküli, tökéletes feltapad a héjazatra. Ilyenkor nincs kondenzáció, páralecsapódás a szórt purhab és a tető héjazat között. A poliuretán hab viszonylag nagy páradiffúziós ellenállása és a légrés-mentes feltapadás miatt nem alakul ki jelentős páradiffúziós áramlás. Egyedül a szórt szigetelőhab képes járulékos anyagok és pótlólagos technológiák nélkül a héjazat belső felületén hermetikus, összefüggő, a héjazattal hézagmentes  és illesztékmentes kötést biztosító szigetelő réteget képezni.

  • Az ÁNTSZ által előírt fertőtlenítő lemosás elvégezhető anélkül, hogy a mosás folyamán a kórokozók a szigetelés mögé bekerülnének.
  • A hab zártcellás mosásnál nem vesz magába vizet.
  • A laza, töredezett, elöregedett héjazatokat, héj szerkezeteket (40×40-es palafedés, cserépfedés, gyenge minőségű trapézlemez fedés stb.) teherbíróvá teszi.

Hullámpala lemez aljára felszórt különböző vastagságú poliuretán habszigetelés mellett a tetőszerkezet eredő hő átbocsátási tényező értékét mutatja az alábbi táblázat. A kisebb hőátbocsátási tényező jobb szigetelő képességet jelez.

 

 

A napjainkban használt szigetelési technikákkal szemben a szórt zárt cellás PUR – rendszerrel hézagmentes szigetelőréteg alakítható ki. A szilárdulás közben keletkező cellákon a víz molekulái nem képesek átjutni, így tökéletes vízzáró réteget képez. Mezőgazdasági épületek esetében is fontos, hogy minden tűzvédelmi előírásnak megfeleljenek. A szórt poliuretán habos szigetelés ennek a követelménynek is megfelel. Szolgáltatásunkkal az ország bármely pontján állunk rendelkezésére!