Mindent tud a habszigetelés

 

Szuperhatékony, gyorsan kész van, és mindenhova befér a szórt poliuretán habszigetelés.A  házak mellett az ipari és a mezőgazdasági épületek tulajdonosai is jól járnak vele.

A hideg hónapok, az ősz közeledtével sokakat foglalkoztat a szigetelés kérdése. A hagyományos megoldások mellett érdemes felfedezni az utóbbi idők sikertörténetét felvonultató szórt habszigetelést, amely kiemelkedő hatékonysága mellett az eddig szigetelhetetlen ingatlanok, épületrészek szigetelésére is megoldást nyújt. Ilyenek például a mezőgazdasági és ipari épületek- istállók, baromfitelepek, raktárak, üzemcsarnokok-, ezek felépítése, szerkezeti kialakítása gyakran lehetetlenné teszi a többi hőszigetelési módszer alkalmazását. Ezeket az épületeket gyakran még pala fedi, a régi- zömében 30-40 éves-, elöregedett és repedésekkel teli tetők azonban sok problémát okoznak. A felújításuk költséges és hosszadalmas: a héjazat eltávolítása, majd az azt követő szigetelés mellett gondoskodni kell a veszélyes hulladéknak számító pala elszállíttatásáról is. Ilyenkor ideális megoldás a szórt habszigetelés, segítségével ugyanis a régi tető megbontása nélkül, alulról biztosíthatjuk az épület és értékeink védelmét.

Hasonló a helyzet a lemezfedésű épületeknél, csarnokoknál, ahol gyakran a külső-belső hőmérséklet különbözet okozta páralecsapódás okoz gondot.

A szórt habszigetelés legnagyobb előnye természetesen az anyag kiemelkedő hő-, és hangszigetelő képessége. Sőt mindezek mellett páraáteresztő, így penészesedéssel sem kell számolni.

Nem utolsó szempont az sem, hogy nagyon gyorsan kész van; a szórópisztollyal felvitt poliuretán hab 3-5 másodperc alatt megszilárdul, 3-5 perc alatt pedig teljesen keménnyé és lépésállóvá válik. Egy nap alatt akár 150-200 négyzetméternyi felület leszigetelhető, így nem kell napokig vagy akár hetekig tartó felfordulásra számítani.

Maszkolásra persze szükség van, nehogy a lecsöppenő folyékony szigetelőanyag kárt tegyen a falban vagy a padlózatban, de maga a munka gyorsabban megy, mint bármelyik hagyományos szigetelési folyamat. Már csak azért is, mert a poliuretán hab folyékony állapotában minden száraz felületre kiválóan tapad, különösebb előkészítés nélkül. Nemcsak fára, palára, de még- és ezt sokan nem is hiszik el, amíg nem látják a saját szemükkel- a salakos födémekre is. Éppen ezért alkalmas a poliuretán hab nedves pincefödémek szigetelésére is, ahol a helyiség alapos kiszárítása után a dohos pincéket új, komfortosabb minőségükben használhatjuk.

Természetesen a szórt habszigetelés lakóépületek esetében is jó szolgálatot tesz, különösen azokon a helyeken, ahol más módszer nem alkalmazható. Ilyenek például a tetőterek nehezen megközelíthető zugai. A szigetelőhab ugyanis mindenhova befér, hézag-, és toldásmentes tömítéssel hőszigetelve a legeldugottabb helyeket is. S nemcsak a falakon és a tetőn, hanem a padlón is, hiszen 110-130 °C-ig hőálló, azaz a padlófűtési rendszerekkel is kompatibilis. Attól pedig nem kell félni, hogy elöregedik, mert a kikeményedett habszigetelés nem zsugorodik; amíg az épület áll, megtartja a formáját. A munkára pedig bőven alkalmas még az őszi időjárás, hiszen 5 °C hőmérséklet felett felvihető a habszigetelés.

Kétféle SPF- szigetelés közül választhatunk. A nyitott cellás anyag, amelynek térfogata akár a 100-szorosára is nőhet, rendelkezik a legjobb hőszigetelési képességgel. A szivacsszerűvá váló hab tökéletesen légzáróvá válik, magas szintű hangszigetelést is nyújtva. A zárt cellás típus lassabban tágul, kezdeti térfogatának mintegy 40-szeresére növekszik. Merevebb, sűrűbb habja tökéletesen víz-, és lépésállóvá teszi, ezért ideális például födémek szigetelésére.

A födémeket- különösen a régi családi házaknál- gyakran semmilyen szigeteléssel nem látták el, pedig egy ház hőveszteségének 30%-át a födémen keresztül távozó hő jelenti! Az SPF- technológiával tökéletesen megoldható ezeknek a régi házaknak a szigetelése. Hasonlóan látványos javulást eredményezhet az SPF-hab a tetőterekben, ahol- például a 10-15 éves társasházak lakásaiban- nyáron gyakran elviselhetetlenül meleg van. Itt az eredetileg elhelyezett 10-15 cm-es üveggyapot réteg ára elöregedett, összezsugorodott, esetleg szét is porladt. A poliuretán hab zsugorodásmentes kialakítást tesz lehetővé, komfortos lakhatást, kellemes közérzetet eredményezve.