Bár hazánkban még csak néhány éve kezdett bekerülni a köztudatba, a poliuretán hab, mint szigetelőanyag nem új találmány: ha nem is tudunk róla, régóta körülvesz minket. Ez az anyag (a poliuretán) található többek között a bojlerek és hűtőszekrények belsejében is. Amióta az ára és az alkalmazása elérhetővé vált, azóta profitálhatnak belőle a “hétköznapi” ingatlantulajdonosok  is, a népszerűsége pedig rohamosan nő. Nem véletlenül, hiszen az Egyesült Államokból érkező, ott már harminc éve használt szigetelés technológia rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Természetesen a legfontosabb maga a hőszigetelő képessége, amit az úgynevezett “R” érték jelöl. Attól függően, hogy nyitott vagy zárt cellás szigetelésről van szó, ez az érték 3,7 és 6,8 között van.

Általános tapasztalat, hogy azonos hőszigetelési hatás eléréséhez purhab szigeteléssel fele olyan vastag szigetelő réteg szükséges, mint azonos hővezetési tényezőjű (Lambda-értékű) hagyományos anyagból (kőzetgyapot, üveggyapot).

A poliuretán hőszigetelő hab többféle vastagságban hordható fel a felületekre. Hővezetési képessége (Lambda- értéke) pedig a piacon ismert hőszigetelő anyagok között a legalacsonyabb. (L=0,023 W/mk) A szórt habos hőszigetelés alkalmazásával hézagmentes, illesztésmentes szigetelés valósítható meg, azaz a hő sehol nem szökik meg az épületből. A költségeket tekintve ez azt jelenti, hogy szakszerű SPF-szigeteléssel (kétkomponensű,  pur szigetelőhabbal)  50-60 százalékkal csökkenthető a fűtési költség, azaz jelenleg ez az egyik leghatékonyabb szigeteléstechnika a piacon. Szintén a hézagmentességnek köszönhető, hogy a teljes keresztmetszetében vízhatlan habréteg (zárt cellás fújt poliuretán hab) alkalmazása mellett elfelejthetjük a beázást és a hőhidak kialakulását. Mivel a poliuretán szigetelőhab (purhab) a vizet nem, de a párát átengedi, engedi „lélegezni” a szigetelt felületet, így nem kell penészesedéssel számolnunk. Az eredetileg könnyűszerkezetes házak szigetelésére kitalált technológia valamennyi típusú lakóháznál és kereskedelmi célú illetve ipari ingatlannál, mezőgazdasági épületnél alkalmazható. Alapja a poliuretán, amit speciális magas nyomású berendezéssel, felhevítve szórással/ fújással visznek fel a felületre. Ott aztán villámgyorsan, a szórás után alig 10 másodperc alatt megszilárdul – eredeti térfogatának akár 100-szorosára is kitágulva-, 10-20 perc elteltével pedig már terhelni is lehet. A páratlan, légzáróan szigetelő poliuretán számos formaváltozatra alakítható, a puha tapintású, félmerev szigetelőhabtól a nagy sűrűségű, lépésálló, járás- és vízálló tetőszigetelő habig. Mivel folyékony állapotban hordjuk fel, és injektálható az épület szerkezetbe – például a födémgerendák vagy gipszkarton rétegek közé -, régi épületek hőszigetelés felújítása is megoldható anélkül, hogy a szerkezetet meg kellene bontani. A könnyen formázható, uv-festéssel színezhető és vakolható anyag ellenáll a vegyi anyagoknak, a penészedésnek, a gombásodásnak és a tűzállósága is megfelelő. Szinte bármilyen felületre felhordható, bármilyen épületben használható. Ilyenek például a mezőgazdasági épületek –  hullámpala tetővel rendelkező istállók, lapostetős épületek -, amelyek tetejére alulról közvetlenül felvihető a gyorsan megtapadó hab. A kétkomponensű rendszer számos felületre kiválóan tapad: betonra, falazatra, vakolatra, fára, rétegelt lemezre, fémfelületre, csak műanyagok esetén kell előzetesen tapadási próbát végezni.

Már 1969-ben Magyarországon…

Környezetünk klímaváltozása, és a folyamatosan növekvő energiaköltségek egyre inkább befolyásolják mindennapjainkat, ezért a hosszú életű hőszigetelő felújítások egyre aktuálisabbak. Az épületek hőszigetelő felújítása lehetőséget ad arra, hogy az energiapazarló épületszerkezeteket átalakítsuk és a lakók számára is komfortos és kellemes klímájú tereket építsünk. Cégünk kizárólag hőszigetelésre specializálódott. Ennek köszönhetően tudjuk munkának maximális odafigyeléssel és szakértelemmel végezni.

 A födémeket általában mostohán kezelik az építtetők és a háztulajdonosok: gyakran semmilyen szigeteléssel nem látják el, még ott sem, ahol a homlokzat megfelelő szigetelésére gondot fordítanak és a nyílászárókat is kicserélik az energiatakarékosság jegyében. Ki kell tehát emelnünk a homlokzati hőszigetelés fontosságát is. Rengeteg hő elszökik a födémen keresztül: egy ház hőveszteségének 50%-a falakon és a nyílászárókon, 20%-a a lábazaton, 30%-a pedig a födémen keresztül távozik!<br

>

Különösen a régi, a ’ 70-es években épült családi házaknál jelent problémát, hogy a stukatúros födém nem szigetelt, vagy csak salakosfödém van az épületben. Felújításnál az SPF-technológiával tökéletesen megoldható ezeknek a régi házaknak a szigetelése, amivel komoly költségmegtakarítás érhető el. Hasonlóan látványos javulást és megtakarítást eredményezhet a purhabbal történő hőszigetelés a tetőtérben, ahol – például a 10-15 éves társasházak lakásaiban – nyáron gyakran elviselhetetlenül meleg van. Itt az eredetileg elhelyezett 10-15 centiméteres üveggyapot réteg mára elöregedett, összezsugorodott, esetleg szét is porladt. A purhab zsugorodásmentes és hőhídmentes kialakítást tesz lehetővé, ráadásul 5 centiméteres rétege ugyanolyan hőszigetelésre képes, mint a háromszor ilyen vastag üveggyapot.

Miért a szórt poliuretán hab?
  • A szórt purhab a kiváló hőszigetelő képessége mellett tökéletes vízzáró jelleggel is rendelkezik
  • Rés és hézagmentes felhordás (Hőhídmentes)
  • Maximális hő és vízszigetelés kis vastagságban
  • 50-60% energiamegtakarítás
  • Törött, repedt tetőfedések beázásmentesítése, hőszigetelése
  • Gyors kötési idő (3-9mp)
  • Vízzáró, járható felületet képez (pl.: lapostetők)
  • Párát bizonyos mértékben átengedi, párakicsapódások elkerülhetők
  • Tartós
  • Sokrétű alkalmazási terület